Specializantka Špela Rabzelj sem se med 13. in 19. oktobrom udeležila 3. generalne skupščine Svetovnega združenja specializantov ginekologije in porodništva (WATOG) in XXII. FIGO svetovnega kongresa, ki sta potekala v Riu de Janeiru.

WATOG je neprofitna organizacija, ki od leta 2012 združuje več kot 100.000 specializantov ginekologije in porodništva iz 85. držav članic, ki so podpisale pristopno izjavo. Generalne skupščine, ki sicer poteka vsake 3 leta, se je letos udeležilo 50 specializantov, predstavnikov držav članic, od tega 10 predstavnikov evropskih držav. Od 13. do 14. oktobra smo na skupščini izvolili nove predstavnike WATOG-a, ki bodo organizacijo predstavljali in vodili naslednje 3 leta, vzporedno pa so potekale tudi delavnice o intervencijskih postopkih med nosečnostjo in porodom ter tehnikah oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Od 14. do 19. oktobra sem se nato udeležila še FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) svetovnega kongresa, ki poteka vsake 3 leta in ki ga je tudi letos obiskalo več kot 8000 ljudi. Znanstveni program je obsegal pereče teme in najnovejša spoznanja iz področja ginekologije in porodništva kot tudi predavanja o ključnih izzivih s katerimi se soočajo države tretjega sveta. Vsakodnevno so potekala predavanja v 19. predavalnicah sočasno. Zaradi velikega števila dogodkov, ki so bili organizirani, je bilo težko izbrati tiste, ki so me najbolj zanimali. Med drugim sem se udeležila predstavitve FIGO smernic o vraščeni posteljici, ki so bile izdane februarja 2018, predavanja o minimalno invazivni kirurgiji, kje so bili predstavljeni primeri dobre prakse iz laparoskopije in histeroskopije ter prednosti vaginalne histerektomije pred ostalimi operativnimi tehnikami, udeležila sem se tudi predavanja o izzivih pri zdravljenju menopavze, o carskem rezu kot zdravstvenem problemu, njegovih komplikacijah in vaginalnem porodu po njem, ter še mnoga druga. Ves čas FIGO kongresa je bil na prizorišču na stojnici prisoten tudi WATOG, kjer smo udeležencem kongresa predstavljali organizacijo in njeno poslanstvo.

Od vseh pa se mi je v spomin najbolj vtisnilo navdihujoče predavanje Anu Kumar, predsednice mednarodne organizacije Ipas, katere poslanstvo je širitev dostopa do varnega splava in kontracepcije po vsem svetu, predvsem pa v državah v razvoju. Govorila je, kako pomembno je, da omogočimo dekletom in ženskam po vsem svetu, varno odločanje o njihovih reproduktivnih odločitvah.

V sklopu FIGO kongresa sem se udeležila tudi 2 delavnic, organiziranih s strani WATOG-a in sicer delavnico varnega poroda, kjer smo govorili o kefalopelvinem disproporcu, njegovi prepoznavi in ukrepanju, o različnih tehnikah carskega reza, ter delavnico ultrazvoka v porodništvu. 

Zelo sem vesela, da sem dobila možnost udeležbe na tako velikem kongresu polnem zanimivih predavanj in izkušenj kolegov iz celega sveta. Še posebej pa sem vesela za nove prijatelje s katerimi bomo nedvomno obdržali stike in izmenjevali izkušnje tudi v prihodnje. Hvala WATOG!