19.01.2024 se je v Mariboru odvil mednarodni simpozij z naslovom ” Dvajset let ambulantne histeroskopije v Sloveniji”.

Prof. dr. Branka Žegura Andrić, dr.med. je predstavila zgodovino ambulantne histeroskopije v Sloveniji, od njenih začetkov leta 2003, ko je prinesla idejo z Nizozemske, do zbiranja sredstev in nakupa prve opreme v UKC Maribor. Predstavila je tudi podatke o količini in kvaliteti opravljenih ambulantnih histeroskopij v tem času.

Sledila so zanimiva predavanja s strani tujih strokovnjakov: razvoj histeroskopske morselacije, diagnostika in obravnava endometrijskih subtilnih lezij, adenomioza; nov izziv za histeroskopijo, razvojne nepravilnosti maternične votline; vloga histeroskopije pri diagnostiki in terapiji ter vloga histeroskopije pri ohranjanju plodnosti pri zdravljenju raka endometrija.

Kot zadnje predavanje je doc. dr. Tamara Serdinšek, dr.med. predstavila projekt GESEA4EU, ki izvaja standardizirana izobraževanja iz ginekološke endoskopije in v sklopu katerega je Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru leta 2022 postala certificiran center, kjer se lahko pridobi diploma projekta GESEA.

Več o GESEA si lahko preberete tukaj: https://gesea.eu/

Po koncu predavanj je sledila pogostitev ob spremljavi žive glasbe, ob torti so zapeli tudi “Vse najboljše” v čast okrogli obletnici ambulantne histeroskopije v Sloveniji.