NAGOVOR KOORDINATORICE

Spoštvani specializanti!

Specializacija je čas, v katerem postanete samostojni in odgovorni specialisti na določenem področju. Srečo imate, da ste izbrali in bili izbrani za področje ginekologije in porodništva. To je najlepša specializacija. Je pestra, ker zahteva tako ročne spretnosti kot diagnostično razmišljanje, ponuja široke možnosti zdravljenja z vključevanjem strokovnjakov drugih specialnosti, hkrati pa od nas zahteva, da smo empatični in sprejemamo različne načine razmišljanja naših pacientk in njihovih družin.

Smo zdravniki, ki med drugim skrbimo za prihodnost, za rojevanje novih ljudi.

Malo poetično sem tole napisala, z namenom, da bi se skrbno in vestno lotili svojega izobraževanja. Da bi se zavedali pomembnosti svojega napredka in izkušenosti ter vseh možnosti pridobivanja znanja in izkušenj.

Trenutni program specializacije je dober, omogoča, da veliko delate in ste v stiku z dobrimi mentorji, učite pa se tudi od drugih sodelavcev. A program deluje že dolga leta in čas je, da ga prenovimo in posodobimo. To je ena od pomembnih nalog, ki jo bom koordinirala in pri kateri pričakujem vašo pomoč in sodelovanje. Že čez nekaj let boste namreč vi mentorji drugim specializantom.

Program specializacije kljub načrtovani prenovi seveda živi in se v praksi prilagaja potrebam. Tako je nastal in se še razvija E-list, namenjen vpisovanju opravljenih posegov, kroženj, izobraževanj, dosežkov, ocen in mnenj. Ni idealen, je pa sedaj veljavno pregledno dokazilo vašega dela in napredka. Uporabljajte ga sproti in vestno. Tudi jaz bom vanj večkrat pogledala in vas ter vaše mentorje opozarjala na prazne rubrike.

In še nekaj, Slovenija je majhna, zato sodelujmo in razvijajmo stroko in prihodnost v isto smer. Specializanti imate priložnost in možnost, da se povezujete v okviru SATOG-a – vključite se in bodite aktivni, ne glede na to, s katerega konca države ste!

Izkoristite tudi možnost dela v različnih bolnišnicah in ambulantah, opravite del kroženja na drugem koncu Slovenije ali v tujini.

In ne pozabite, da je poleg časa za delo in izobraževanje pomemben tudi čas za zabavo in osebno rast. Imejte hobije in poskrbite tudi za življenje izven zdravstvenih ustanov.

Lili Steblovnik,

Nacionalna koordinatorica za specializacijo iz ginekologije in porodništva

V Ljubljani, 3. 7. 2021