“/…/ Če kdaj, je ravno sedaj še toliko bolj pomembno, da skupaj poiščemo največji približek resnice, ki je naša, skupna strokovna resnica in s tem pomagamo ustvariti pogoje, ki delajo naš strokovno-profesionalni svet vreden zaupanja in varen. /…/”

 

mag. Gorazd Kavšek, dr. med., svetnik

Predsednik Združenja za perinatalno medicino Slovenije, SZD

S temi besedami je mag. Kavšek pospremil uvodnik v zborniku prispevkov letošnjih Novakovih dnevov, ki so se že 21. leto zapored odvijali prav s tem namenom – obogatiti našo strokovno plat in tako (ponovno) okrepiti zaupanje v znanost.

Izobraževanje je tradicionalno organiziralo Združenje za perinatalno medicino Slovenije in se je odvijalo 15. in 16. Oktobra 2021 v hibridni obliki: preko spletnega prenosa in v živo v Hotelu City v Mariboru. Osrednji temi letošnjega izobraževanja sta bili Preeklampsija in zastoj plodove rasti in Presejalne preiskave v prvem trimesečju nosečnosti in pri novorojenčku. Obe temi sta aktualni, saj sta v zadnjih letih doživeli veliko sprememb in odkritij, ki omogočajo budnejše spremljanje in obravnavo nosečnic ter novorojenčkov. Slovenski specialisti perinatologije, pediatrije, družinske medicine in kardiologije so v obliki predavanj, diskusij in okrogle mize pripomogli k širjenju najnovejših priporočil in smernic z omenjenih področij. Vsi prispevki so zbrani v obširnem zborniku, ki smo ga prejeli vsi udeleženci srečanja.

V sklopu slavnostne večerje je Združenje za perinatalno medicino (ZPM) podelilo nagrado Mojce Novak za najboljšo klinično raziskavo s področja perinatologije. Nagrada, ki je namenjena študentom in specializantom, nosi ime po mladi zdravnici in raziskovalki, ki nas je po dolgotrajnem boju z boleznijo prezgodaj zapustila. Letošnji nagrajenki sta bili študentki MF Ljubljana – Marie Bitenc in Lea Ovsenik s prispevkom, ki nosi naslov Povezava med latentnim obdobjem po prezgodnjem razpoku plodovih ovojev med 32. In 27. tednom nosečnosti in perinatalnimi izidi. Posebne nagrade Združenja za perinatalno medicino Slovenije za svoj življenjski prispevek stroki so prejeli: prim. Tanja Blejec, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva – za izjemno delo na področju perinatologije; prim. Andreja Tekauc Golob, dr. med., specialistka pediatrije – za dolgoletno delo na področju neonatologije; doc. Dr. Samo Vesel, dr. med., specialist pediatrije – fetalne kardiologije – za izjemno delo na področju prenatalne fetalne diagnostike in Erika Marin, babica, diplomirana medicinska sestra UKC Maribor – za strokovni prispevek k napredku babiške stroke. Podelitvi nagrad je sledila petkova svečana večerja in kulturno nadaljevanje večera ob živi glasbi.

Veseli smo, da kljub koronskim časom strokovna izobraževanja in nestrokovna druženja (seveda ob pogoju PCT!) živijo dalje in nas bogatijo – tako znanstveno kot tudi osebno.

“Ars longa, vita brevis”! (Hipokrat)

Posnetek dostopen na povezavi:

https://drive.google.com/file/d/10sjyWVHiEpYjjRIOIlvqjjxwGvTFubvz/view