V mesecu oktobru 2022 sva se s kolegico Leo Bombač Tavčar udeležila ENTOG izmenjave in znanstvenega kongresa na Norveškem. Izmenjave vsakoletno organizira ENTOG (European Network of Trainees in Obstetrics and Gyneacology) in trajajo štiri dni (tri dni klinične izmenjave in dan znanstvenega kongresa).

V sklopu izmenjave je udeležencem naključno dodeljena bolnišnica, kjer se udeležijo trodnevne klinične prakse. Sam sem tri dni preživel na Oddelku za ginekologijo in porodništvo bolnišnice Sykehuset i Vestfold v norveškem mestu Tønsberg, ki se nahaja približno uro vožnje iz Osla. Gre za bolnišnico na sekundarnem nivoju, s približno 2000 porodi letno ter dvema operacijskima dvoranama za ginekološko operativo.

Zdravstveni sistem na Norveškem je dobro organiziran in sledi principu premišljenega razmerja med strokovnostjo in ekonomsko upravičenostjo dela. Izdelana imajo natančna nacionalna priporočila, kar se odraža tudi v njihovi ureditvi perinatalnega varstva. Celotno nosečnost, v kolikor ni pridružene patologije, vodi diplomirana babica. Tiste, z dodatno pridobljenimi znanji, lahko opravljajo tudi UZ morfologijo ploda, šele v primeru odstopanja od normale, pa nosečnico napotijo v nadaljnjo oskrbo k zdravniku. Za razliko od slovenskega porodništva na Norveškem pogosteje uporabljajo forcepse, kakor tudi vakumsko ekstrakcijo ploda, najverjetneje zaradi redkejšega izvajanja pritiska na fundus. Redno izvajajo vaginalne porode v medenični vstavi, v nekaterih norveških porodnišnicah celo do te mere, da ne izvajajo zunanjega obrata, v izogib izgube primerov in posledično tehničnih veščin. Večino indukcij poroda pričnejo s Foley katetrom in nato po potrebi nadaljujejo z misoprostolom. Pri porodnicah po predhodnem carskem rezu, pa se v nekaterih primerih poslužujejo indukcije poroda z vaginalnim sistemom s prostaglandinom, za katerega menijo, da je varen, saj ga lahko v primeru hiperstimulacije ali patološkega CTG zapisa takoj odstranijo in s tem prekinejo njegovo delovanje. Izmenjava mnenj o naštetih vidik dela in izkušenj je vse tri dni potekala v sproščenem vzdušju in se nadaljevala tudi po končani klinični praksi.

Strokovni in socialni program se je nadaljeval četrti dan v Oslu, kjer so nas gostitelji večer pred znanstvenim kongresom, povabili na druženje ob peki prigrizkov na odprtem ognju v parku pod skakalnico Holmenkollbakken, znano iz svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Zadnji dan izmenjave je bil namenjen znanstvenemu kongresu na temo porodov v medenični vstavi. Med vidnejšimi predavatelji je bil prof. dr. Frank Louwen, predstojnik Oddelka za perinatologijo, univerzitetne klinike Goethe v Frankfurtu, vodja FRABAT študije. V okviru omenjene single center raziskave preučuje vaginalne porode v medenični vstavi in z vključenimi več kot 1000 porodi ugotavlja, da so le-ti, pri izbranih porodnicah, enako varni kot porodi v glavični vstavi. Njegova doktrina temelji na izbiri pacientk z uporabo enostavne klinične pelvimetrije in porodnem položaju na vseh štirih.

ENTOG izmenjava je bila odlična izkušnja, saj je omogočila kakovosten vpogled v strokovno delo kolegov iz drugih evropskih držav, prenos dobrih praks in medsebojno mreženje.